Met een tiental zijn ze aanwezig op de les tai chi, een combinatie van vechtsport en meditatie. Karin is trots op haar klas: "Senioren zijn tot meer in staat dan sommigen denken."
Donderdag 11 mei 13u015 | Joachim Ferrier, Floor Crul, Yash Hanssens, Thijs Goeman
Karin tikt op haar smartphone en een viool klinkt in scherpe Oosterse tonen door de zaal. "Ik heb voor vier uur aan Chinese muziek gedownload", zegt ze. "Het was moeilijk, want die Chinese websites zijn heel beveiligd." De senioren nemen opnieuw posities in. "Dat was de opwarming, onze meridianen zijn geactiveerd. Nu gaan we energie opdoen door middel van trage bewegingen." Karin wijst een vrouw aan. "Klaar, Moniqueske?"
De seniore in kwestie knikt heftig.
"Nu gaan we tai chi doen!"
Er heerst opperste concentratie in de zaal.
"De zon." Karin gooit haar armen in de lucht. "Laat de zon op je neerdalen." Haar handen gaan omlaag. "Knuffel. Hartje. En push." Als superhelden in slow-motion duwen de senioren hun handen in een afwerend gebaar voor zich uit.
Meer bewegen, sterkere botten
Siddhartha Lieten, diensthoofd geriatrie aan het UZ Brussel, benadrukt het belang van beweging bij senioren: "Bewegen zorgt voor sterkere botten, dus bij ouderen kan dat preventief werken om fracturen te verminderen. Jaarlijks zijn er in België 13 tot 15 duizend heupfracturen, dat kost ons land miljoenen." Hij vindt dat de overheid meer moet inzetten op het promoten van beweging om de kosten van de sociale zekerheid te verlagen. En bewegen, zo blijkt, is ook goed voor de moraal: "Ouderen zijn vaker sociaal geïsoleerd, beweging is een manier om met anderen in contact te komen."
Daarom vindt Lieten een sportaanbod voor ouderen een goede zaak: "Het is ook belangrijk om die kennis te delen met de meer dan tienduizend dementerende ouderen die alleen wonen in Brussel."
Een kwestie van wilskracht
"De bedoeling is dat de mensen gezond bewegen en dat iedereen de kans krijgt, ook zij die het moeilijk hebben", vertelt Karin. Volgens haar is het belangrijk dat ouderen bewegen: "Mensen die weinig bewegen lopen altijd gebogen. Mensen die gezond bewegen lopen recht."
Is tai chi zo zweverig als soms wordt beweerd? "Enkel als de lessen draaien rond de lesgever", antwoordt Cecile, een van de cursisten. "Dan betaal je honderd euro voor een zweverige privéles. Hier betaal ik drie euro per les, en het draait rond ons." En dat heeft effect. Want Cecile voelt een duidelijk verschil voor en na de tai chi: "Het maakt je hoofd leeg. Je hoeft even aan niets te denken."
Maar om ervoor te zorgen dat je het meeste eruit haalt, moet je er volledig voor gaan, vindt Cecile: "Je moet de wilskracht hebben."
Dat bevestigt Karin stellig: "Het zijn de personen zelf die het initiatief moeten nemen om naar de klas te komen."
"Tai chi is een Chinese traditie", vertelt Cecile. "Na het werk zijn de parken gevuld met mensen die aan tai chi doen." Ze vertelt hoe ze op een van haar bezoeken in China een man midden op straat in het drukke Peking enkele tai chi bewegingen zag doen: "De mensen kwamen om hem heen staan en deden spontaan mee."
Het vormt een opvallend contrast: het drukke leven in een metropool als Peking dat even moet wijken voor meditatie. Tai chi is een groepsgebeuren, zoals vele zaken in China. "Alleen zijn is vreemd. Je bent altijd tezamen", aldus Cecile.
Energieke senioren
"Het geeft me energie", laat Liliane weten. "Ik voel de energie tussen mijn handen. Soms zijn het wolkjes of prikkels, dat is zalig." Ze is 67 jaar, beweegt 7 uur per week en vindt het fijn om te sporten in groep: "Ik heb altijd gewerkt met veel mensen rondom mij."
Wanneer de laatste oefening is afgelopen, volgt een denderend applaus.
"Ik wil iedereen bedanken", roept Karin. "Wat jullie tijdens de voorstelling op zondag gepresteerd hebben, bewijst dat senioren tot heel wat meer in staat zijn dan sommigen denken. Want onze regering heeft het altijd over die oudjes, die oudjes.”
Dat vormt de kern van de zaak, want hoewel we te maken hebben met een les tai chi voor senioren, is er van oudjes weinig sprake. Dat mede dankzij de bijna puberale energie van Karin.
Comments