top of page

Stichting Robin helpt kinderen in armoede: “Elk kind geholpen, is een kind gewonnen”

Updated: May 18, 2023

Stichting Robin is een jong initiatief van drie dertigers die armoede op de Belgische schoolbanken wil bestrijden. Via de Robinpas kunnen ouders rekenen op financiële steun bij de aankoop van verplichte leermiddelen. “Met integriteit, daadkracht, resultaten en transparantie maken we elk jaar meer verschil.”


Donderdag 11 mei 2023 13u30 | Chloé Vanhaesebroeck

 

1,5 miljoen Belgen leven onder de armoededrempel, wat neerkomt op 13,2 procent van de bevolking. De situatie in Brussel is nog alarmerender: het Vlaams Agentschap Opgroeien meldde in 2021 dat 26,7% van de Brusselse kinderen in kansarmoede opgroeien.


Wouter Cauwenbergh, een van de drie oprichters van de stichting, legt het doel van Robin uit. “Een kind in armoede in ons land heeft tien keer meer kans om zonder diploma secundair onderwijs op de arbeidsmarkt te belanden. Onderwijs zou net de gelijkmaker moeten zijn, maar als een kind in armoede geen middelen heeft om optimaal van dat onderwijs gebruik te maken, ondergraven we de mogelijkheden van dat kind om een diploma te halen.” Cauwenbergh richtte het initiatief met twee anderen op in 2019. Dankzij een pilootproject in zeven scholen is het initiatief ter ore gekomen van de Vlaamse overheid, die het besloot te subsidiëren.


De Robinpas maakt de kosten van het schoolmateriaal draaglijker voor ouders van kinderen in armoede. Dat kan via een renteloze en gespreide betaling of via een korting op de schoolfactuur. “Het is geen gratis model, maar we willen de kosten draagbaar maken, zodat een kind in armoede alles heeft wat nodig is om mee te kunnen met de andere kinderen in de studierichting.”


Een Robinschool, wat is dat?


Om van een Robinpas gebruik te maken, moet het kind aangesloten zijn bij een Robinschool, en die zijn er intussen in alle netten. “Gemeenschapsonderwijs, katholieke scholen, elke erkende school kan Robinschool worden. Het is none of our business om daar een beleid in te steken.”


Momenteel focust Robin enkel op middelbare scholen. “We kunnen niet alles tegelijk doen, dus we hebben de keuze gemaakt om te beginnen waar de kosten het grootst zijn.” Uit de Welzijnsbarometer van 2021, een rapport over armoede en sociale uitsluiting in het Brussels Gewest, blijkt dat één op de tien Brusselse kinderen in de eerste graad secundair onderwijs, een leerachterstand van twee jaar heeft. “Eens de middelbare scholen gecoverd zijn, willen we op termijn uitbreiden naar kleuterscholen of zelfs hogescholen”, stelt Cauwenbergh ambitieus.


Een Robinschool moet aangesloten zijn bij een van de leveranciers of uitgeverijen waar de stichting mee samenwerkt. “In Vlaanderen zijn er vier grote educatieve distributeurs van verplicht leermateriaal. Op dit moment werken drie van die vier leveranciers mee aan Robin, dus alle scholen die daarbij aangesloten zijn, kunnen een Robinschool worden. Scholen die met de vierde leverancier werken, helaas nog niet, maar we hopen daar in de toekomst verandering in te brengen.”


De strategie van Stichting Robin is dus afhankelijk van de goodwill van één leverancier, vertelt Cauwenbergh, want daarna volgt de rest vanzelf. “Wij moeten distributeurs en uitgeverijen overtuigen om mee hun schouders onder het project te zetten. Zij zijn immers degenen die ervoor betalen. Zodra één leverancier mee doet, volgt de rest vanzelf. Hoe meer mensen Stichting Robin kennen, hoe meer de concurrenten niet achter willen blijven.”


Op dit moment bestaan de Robinscholen enkel in Vlaanderen, maar op termijn ziet Cauwenbergh een uitbreiding naar Wallonië. “We zijn een Belgische stichting met als doel om kinderen te helpen, ongeacht hun afkomst, taal of huidskleur. Het probleem in België is dat het schoolsysteem in Wallonië helemaal anders werkt dan in Vlaanderen, zodat we daar een nieuw Robinsysteem van nul zouden moeten uitwerken. We willen dus eerst het systeem geautomatiseerd hebben, zodat we de Waalse scholen er enkel op moeten enten.”


Veel passen uitgedeeld, weinig verzilverd


In januari 2023 schreef De Morgen dat slechts één op de vijf uitgedeelde Robinpassen effectief verzilverd wordt. Daar heeft Cauwenbergh een verklaring voor: door de privacywetgeving mag Stichting Robin niet rechtstreeks met de ouders communiceren, waardoor het soms misloopt. Voor de verzilvering van de Robinpas zitten namelijk nog enkele tussenstappen. Zo moet de school eerst geïnformeerd worden, die op hun beurt alle ouders moeten inlichten. Vervolgens moeten de ouders zelf aangeven bij de directie dat ze een Robinpas nodig hebben en die moeten ze tot slot digitaal gebruiken bij de aankoop van het materiaal.


In elk van die vier tussenstappen loopt het dus nog regelmatig mis, maar die problemen wil de Stichting snel wegwerken. “We kennen onze kwetsbare punten en daar sleutelen we aan. Wij geloven in doen. We kijken wat er gebeurt en we sturen bij, want iets wat beweegt, kan je bijsturen. Iets wat stilstaat niet. Maar we bekijken het menselijk: elk kind dat we kunnen helpen, is een kind gewonnen.”


“Alles is mogelijk”


In de toekomst ziet Cauwenbergh Stichting Robin sterk groeien. Zo wil hij niet enkel leveranciers blijven overtuigen, maar ook uitgeverijen, verstrekkers van maaltijden en telecom. Tegen 2030 wil Cauwenbergh 300.000 kinderen helpen met de Robinpas.


Op de site van de stichting geeft een grafiek die doelstelling visueel weer. “Het is een exponentiële curve. Het begint langzaam, maar op een gegeven moment komen er kantelpunten, waardoor je veel wind vangt en iedereen meegaat. Dat vergt doorzettingsvermogen, visie en geloof in de toekomst. The price at the end is 300.000 kinderen in armoede in ons land structureel helpen, dat is ons doel.”




76 views0 comments

Comments


bottom of page