top of page

Gebeten door hun job: de hondenbrigade breidt fors uit op nieuwe site

De hondenbrigade van de Brusselse politiezone Elsene verhuist komende zomer van hun 40 jaar oude site in het park van Laken naar een gloednieuwe site in Neder-Over-Heembeek. We brachten een laatste groet aan de kennels en kattenposters aan de muur.


Donderdag 11 mei 12u59 | Servaas De Fruyt

 

Bekijk hier de reportage.

De metamorfose van Koninklijk domein tot Expo 58


De hondenbrigade van Elsene is de langslopende hondenbrigade van het land en de grootste van Brussel. De geschiedenis van de brigade start in 1974 wanneer de eerste steen van de huidige gebouwen gelegd is op een wel heel opmerkelijke locatie, het park van Laken. Daar werd in 1974 op de restanten van de wereldtentoonstelling van 1958 de huidige site gebouwd.


De brigade vormt de vreemde eend in de bijt van het park want alles straalt een hondsheid uit - al is stralen misschien wat hyperbolisch naast versleten fardenkasten. Het Koninklijke van weleer is overgenomen door de geur van hondenbrokken, het Belgische hondenweer en een klein lieflijk hondje onder de bureau van de commissaris.


De lange geschiedenis van de brigade blijkt ook uit de staat van het gebouw. De site is veel te klein geworden om alle honden te huisvesten en zit eigenlijk vol asbest. Het heeft zeker zijn charme en neigt naar een Amerikaanse politieserie door de chaos op den bureau en vooral door de gemoedelijke sfeer in de lucht.


Binnenkomen als Dimitri De Tremmerie


Die ontvangst was toch wel zeer gemoedelijk. "Welkom in onze infrastructuur", grapt hoofdcommissaris Tim Huysmans. Hoewel Huysmans hier hoofdinspecteur is, is hij zelf nog maar enkele maanden actief op deze dienst. Toch is hij wel al volledig geïntegreerd.


Huysmans is ambitieus want de verhuis naar de moderne site in Neder-Over-Heembeek staat voor de boeg. Hij haalt een fardemap boven en toont ons - zoals hij volgens hoofdinspecteur Verbruggen bij iedere bezoeker tegenwoordig doet - uitgebreid de plannen voor het nieuwe gebouw: "Er komen schietstanden, 45 slaapplaatsen voor de honden en hokken waar de honden tijdelijk kunnen blijven. Er zal ook een overdekte ruimte zijn en zoals hier een grote open ruimte waar we de honden kunnen opleiden." De verhuis houdt een serieuze uitbreiding in want de hondencapaciteit zal ongeveer verdubbeld worden.


Patrouilleren in het Warandepark


Dat de verhuis van de brigade een goede zaak is, is duidelijk. Maar wat is nu het nut van deze dienst en hoe gaat ze te werk? Geert Verbruggen, partner in crime van hoofdinspecteur Huysmans, legt het uit tijdens de rondleiding doorheen de gebouwen. Verbruggen kent het reilen en zeilen van de brigade want hij is immers al tien jaar in dienst en is sinds twee jaar hoofdinspecteur. Hij gidst ons door de kennels, de trainingspiste en de bijgebouwen. Verbruggen is ongelofelijk trots op deze dienst: "Onze hondenbrigade is een zeer belangrijk steunpunt in de politiezone van Elsene en eigenlijk in heel Brussel. Wat ons uniek maakt is dat we 24/7 actief zijn en dat als énige hondenbrigade van het land. We zijn op die manier continu inzetbaar."


Kattenfoto's tussen de hondenbrokken in de keuken

De brigade van Elsene is inderdaad een speciale eenheid. De dienst is bevoegd voor heel wat belangrijke gebieden: de Europese instellingen, de Koninklijke domeinen, de Wetstraat. Hiervoor heeft de brigade een capaciteit van maar liefst 48 honden en heeft het zijn eigen vormingscentrum waar begeleiders hun honden kunnen trainen. Ook andere diensten komen vaak speciaal naar het park van Laken voor een opleiding. "Onze zone is een belangrijke centrale steundienst in Brussel. Andere hondendiensten komen hier bijvoorbeeld voor een specifieke drugsopleiding", vertelt Verbruggen.


De hoofdinspecteur hamert op het belang van deze lokale dienst. "Wij zullen nooit autonoom optreden, maar altijd in steun van andere diensten die ons nodig hebben. Wij hebben vooral patrouillehonden die getraind worden om mensen af te schrikken. Wanneer wij bijvoorbeeld in het Warandepark patrouilleren met of zonder honden, is dat een immens verschil. De honden zijn in eerste instantie een afschrikmiddel."


Hij legt ook het verschil met de federale diensten uit. "Hoewel wij hier ook dual purpose honden hebben - dit zijn honden die zowel patrouilleren als drugs opsporen - is dit bij ons toch een minderheid. De federale diensten zetten veel meer in op de grote specialisaties, zoals het opsporen van drugs of het vinden van migranten."


Op de weide van Rock Werchter


De uitbreiding die vanaf deze zomer zal plaatsvinden in de nieuwe gebouwen mag dan noodzakelijk zijn, het was zeker geen evidentie. "We moeten ons maar al te vaak verantwoorden aan andere diensten waarom onze dienst zoveel geld en middelen kost. We steken uren werk in de opleiding van de honden, maar dat zorgt ook wel voor resultaat, want dit niveau van gehoorzaamheid vind je écht nergens in België. Onze dienst functioneert gewoon heel goed en we werken de klok rond", vertelt Verbruggen zelfbewust.


Deze dienst kost wel effectief veel geld. Iedere hond kost zo'n 2500 euro en dan gaat het nog niet over de tophonden die verkocht worden aan Duitsland of de Verenigde Staten. De zoektocht naar de geschikte hond is bovendien een heel proces want per hond die de dienst goedkeurt, worden er zo'n twintig honden afgekeurd.


Volgens Huysmans en Verbruggen is die investering helemaal terecht. De dienst is nu al overbevraagd en levert al heel wat steun, zelfs buiten het Brusselse politiegebied. Zo ondersteunen ze soms grote evenementen zoals Rock Werchter. Wanneer we hen vragen naar de gevaren die de honden met zich meebrengen, zijn ze stellig: "Er gebeuren over het algemeen weinig accidenten, maar een hond blijft een dier en is in die zin dus onvoorspelbaar. Daarom zijn er ook zo'n strenge selecties want de honden moeten stressbestendig zijn. We zijn niet per se op zoek naar hyper agressieve honden want uiteindelijk moeten de begeleiders de controle kunnen houden."


Een hondentrainer met een Mechelaar in actie

Het moet gezegd dat deze Mechelaars toch zeer indrukwekkend zijn. De passage door de overdekte hondenhokken zorgt voor het nodige angstzweet. "Mochten we deze hokken nu openzetten zonder begeleider bij, dan zouden de honden jullie toch aanvallen", vertelt Verbruggen. Ook de demonstratie in het trainingsgebied toont de kracht van de honden. Van bijten in het pak van de begeleider tot het doorstaan van valse pistoolschoten: deze honden moeten al deze stressfactoren kunnen bedwingen.


Deze zomer zal het park van Laken een deel van zijn geschiedenis verliezen. De site van de brigade wordt terug deel van het park en van de charmante politiegebouwen zal niets meer overblijven. Voortaan trainen Verbruggen en Huysmans de Brusselse viervoeters elders in de stad.

155 views0 comments

ความคิดเห็น


bottom of page