top of page

Fictieve barmedewerker 'Angela' duikt meer en meer op in Dansaertwijk

"Aanspreekbaarheid is belangrijk voor een veiliger nachtleven"


Al eens een affiche zien hangen met 'Angela works here'? Het is een van de methodes die bars en concertzalen aanwenden om meer veiligheid te creëren tijdens het nachtleven. De Zebra Bar in de Dansaertwijk werkt al met het concept en ook concertzaal Ancienne Belgique (AB) een beetje verderop is volop bezig met het principe in hun werking te integreren.


Donderdag 11 mei 2023 11u30 | Marie Vlaeminck

 

Angela is slechts een fictieve barmedewerker. Ze zal dus geen drank uitschenken, maar als je haar naam aan de bar laat vallen of je bestelt een Angelshot of -cocktail, maak je wel duidelijk dat je je onveilig voelt. Dat is het signaal voor barpersoneel om in te grijpen door bijvoorbeeld de persoon in veiligheid te brengen, een taxi te bellen of de politie in te schakelen. De campagne is overgewaaid vanuit Groot-Britannië en ontstond nadat een vrouw met de naam Angela om het leven werd gebracht door haar man.


Meer actie door #BalanceTonBar-beweging


In 2021 kwamen verschillende Brusselse bars onder vuur te liggen in verband met grensoverschrijdend gedrag. Duizenden mensen kwamen op straat en de #BalanceTonBar-beweging, genoemd naar 'Balance ton quoi' van de Brusselse zangeres Angèle, kwam tot stand. Het actieplan 'Niets zonder mijn toestemming' uit 2022 zou soelaas bieden en bars en concertzalen namen initiatieven om de veiligheid binnen het uitgaansleven te verbeteren.


De Zebra Bar op het drukke Sint-Goriksplein in de Dansaertwijk maakt gebruik van het 'Ask for Angela'-principe. Het personeel is op de hoogte van het codewoord en grijpt in wanneer iemand naar Angela vraagt. Alessandra, manager van de bar, vertelt: "Het is bij ons nog nooit voorgevallen dat iemand naar Angela vraagt. Misschien is dat toch nog een te grote drempel. Soms wordt wel expliciet om hulp gevraagd en dan nemen we de persoon in kwestie achter de bar. We vragen dan ook aan de personen die de onveilige situatie creëren om ons café onmiddellijk te verlaten." Samen met de buren van Mappa Mundo en Le Roi des Belges voorziet de bar twee securitymensen per avond. Ook zij staan steeds paraat om in te grijpen wanneer een situatie uit de hand dreigt te lopen. Alessandra voelt zich veilig op het Sint-Goriksplein, maar dat is niet overal zo. "Ik vind het vooral moeilijk om in mijn eentje naar huis te gaan na een shift. Sinds de Anspachlaan autovrij geworden is, is hier veel minder passage in de buurt en is het onveiligheidsgevoel, voor mij althans, toegenomen."


Ook de AB op de Anspachlaan hangt posters uit om van de concertzaal een veiligere plek te maken. Ze werken echter voorlopig niet met een codewoord. Ze zien er wel het belang van in en maken er werk van naar de toekomst toe. Jennifer Vleminckx, communicatiemedewerker bij AB, legt uit: "We zijn volop bezig met een nieuwe beleid. Vroeger waren onze evenementen altijd rond tien uur in de avond afgelopen, maar de laatste tijd vinden hier ook meer evenementen plaats tot in de vroege uurtjes. We merken dat maatregelen rond veiligheid daarom belangrijker worden. We willen van de AB echt een 'safe space' maken. Onlangs werd iemand aangenomen om ervoor te zorgen dat de avond zelf goed verloopt. Security is hier sowieso altijd aanwezig en achter de bar staat iedereen paraat om hulp te bieden waar nodig."


Weten feestvierders wie Angela is?


Een rondvraag op het concert van Movulango in KFK Hope toont dat de kennis van feestvierders goed meevalt. Bijna iedereen heeft al van het 'Ask for Angela'-principe gehoord, maar niemand heeft er al gebruik van gemaakt. Het probleem zit volgens velen nog steeds bij de aanspreekbaarheid. "Het blijft een grote drempel om iemand aan te spreken en je op die manier kwetsbaar op te stellen. Ik weet niet of ik het zou durven als mij iets overkomt. Een team dat de huisregels duidelijk uitlegt en herkenbaar rondloopt op feestjes lijkt me nog doeltreffender dan een fictieve barvrouw", zegt Nina Welch (29), die dit weekend op het festival Horst in Vilvoorde aanwezig was en daar het perfecte voorbeeld zag. "Veiligheid in het nachtleven is de investering altijd waard", voegt ze er nog aan toe.

88 views0 comments

Comentários


bottom of page