top of page

Van A naar B - Brussel doorkruisen met het openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is de vervoersoptie van de toekomst, maar geraak je in Brussel met elk middel even gemakkelijk van A naar B? Onze journalisten testten het uit.


Vrijdag 12 mei 8u30 | Ortwin Lanssens, Alexanne Vervoort, Eva Versavel, Caroline Vermeiren, Maarten Bockstaele, Rani Aertsgeerts, Simon Fiers, Anton Camps, Erin McLaughlin, Laura Muylderlans, Jochen Beerlaen, Leen Peeters

 

Brussel, de hoofdstad van België en Europa, staat bekend om haar diversiteit, kosmopolitisme en rijke cultuur. Maar als het gaat om mobiliteit, laat de stad veel te wensen over. Hoewel er een groot aanbod aan vervoermiddelen is, zijn die niet allemaal even efficiënt en zit het centrum elke dag weer opgestopt door files, wegenwerken en omleidingen. De stad der ketten staat zelfs in de top 15 van steden met de meeste files ter wereld: gemiddeld staat een automobilist er 91 uur per jaar stil.


Onlangs lanceerde de MIVB de campagne "Beweeg Onbeperkt", waarmee de maatschappij beweert dat je in Brussel in een mum van tijd van punt A naar punt B kunt reizen met het openbaar vervoer. Om de proef op de som te nemen, besloot onze redactie zélf met verschillende vervoermiddelen van het Atomium (in het uiterste noorden van Brussel) naar het Ter Kamerenbos (het uiterste zuiden van Brussel) te trekken. Op die manier kan ze nagaan of de vervoermiddelen van de MIVB inderdaad de gemakkelijkste zijn, en wat eventueel de alternatieven zijn. Hoewel het weer flink tegenzat, konden zelfs de regenbuien onze enthousiaste journalisten in spe niet tegenhouden.


TAXI - LAURA

Time is money. Laura arriveerde als eerste op de eindbestemming, maar betaalde daar ook de prijs voor. Ze bestelde om 12:20 een taxi via de taxidienst Verts, die werkt met een fixed price. Dat betekent dat ongeacht of Laura in de file komt te staan of niet, er geen tarief wordt bijgerekend voor de extra tijd. Om 12:25 werd Laura gebeld door haar chauffeur en toen er even later een taxi voorbij reed, stapte ze vol vertrouwen in. Al snel had ze door dat hij niet haar taxichauffeur was, maar gelukkig liet de vriendelijke man haar uitstappen zonder ervoor te moeten betalen. Eenmaal ze de juiste chauffeur had gevonden, reed ze alle files vlotjes voorbij en arriveerde ze na amper 37 minuten in het Ter Kamerenbos. De snelle, aangename en droge rit door Brussel kostte haar wel 39,5 euro.

METRO & TRAM - ORTWIN EN ALEXANNE

TREIN - SIMON EN JOCHEN

DEELFIETS - MAARTEN

DEELSTEP - EVA

BUS - LEEN EN CAROLINE

Uit ons onderzoek blijkt dat de "Beweeg Onbeperkt"-campagne van de MIVB in de praktijk niet helemaal uitvoert wat ze belooft. Verkeersopstoppingen, wegwerkzaamheden en omleidingen maken het lastig om snel op je bestemming te geraken. Hoewel een taxi op het eerste gezicht misschien de beste optie lijkt, is die erg prijzig. Elektrische deelsteps en fietsen zijn ook populair, maar de test wijst uit dat ze niet altijd even handig zijn. Lege accu’s en zones waar je niet mag rijden zorgen er al snel voor dat je een pak langer onderweg bent dan gepland. Bij reizen met de bus riskeer je vertragingen en omleidingen, waardoor je vaak een flink stuk te voet moet afleggen en ook treinreizigers moeten zich voorbereiden op een aanzienlijke wandeling. Momenteel lijkt een combinatie van tram en metro dan nog de meest efficiënte en goedkoopste optie, maar er is duidelijk nog heel wat werk aan de winkel. Pendelaars die hopen om met de MIVB ‘onbeperkt te bewegen’, moeten dat toch met een korreltje zout nemen.

 

We legden de resultaten van onze mobiliteitstest voor aan Inge Paemen, woordvoerder van de Brusselse mobiliteit.


De bus was veruit het traagste vervoermiddel. Verbaast dit u?

“Nee, het verbaast me helemaal niet. Zeker op regenachtige dagen is het niet ongewoon dat er meer files en ongevallen zijn dan anders, en bussen kunnen niet anders dan mee aanschuiven. We proberen om nieuwe busbanen aan te leggen en via ons circulatieplan, Good Move, hopen we tegen 2030 een vlottere doorstroming te creëren.”


Er waren heel wat wegenwerken die voor omleidingen zorgden. Letten jullie erop dat die wegenwerken de verkeersellende samen niet versterken?

“Normaal gesproken wel, maar met de naderende verkiezingen willen zowel de gemeente als het gewest nog zo veel mogelijk projecten uitvoeren om bij de kiezers in de smaak te vallen. Daardoor is het nu een erg drukke periode op de baan. Er zijn diverse grote projecten gaande, maar er zijn ook onvoorziene omstandigheden, zoals een zinkgat door een gebroken riolering.”


Hebben jullie concrete methodes om files tegen te gaan?

Tot voor kort was het heel normaal om autoverkeer te promoten en stelden we die keuze nooit in vraag. Tegenwoordig willen we natuurlijk ook plaats maken voor openbaar vervoer, voetgangers en fietsers. Dat betekent dat we de beschikbare ruimte moeten herverdelen. Niet zozeer om ruimte af te pakken van de auto’s, maar vooral om meer ruimte te geven aan de andere vervoermiddelen.”


Hoe willen jullie die beschikbare ruimte dan veiliger maken? Maarten, die de route op de fiets aflegde, kon onderweg op weinig hoffelijkheid van autobestuurders rekenen.

Er is jammer genoeg veel gebrek aan respect bij weggebruikers ten opzichte van elkaar. Agressie wekt ook agressie op. Ik ben zelf een voetganger en ik merk ook dat wanneer de auto’s mij bijna van mijn sokken rijden ik dat afreageer op de volgende automobilisten. Dan kan ik beginnen roepen en schelden en kloppen op hun dak. Dat is niet correct, ik weet het, maar zo zitten mensen nu eenmaal in elkaar. De hoop is dat automobilisten een fietsbrevet moeten halen en fietsers een rijbewijs moeten halen, zodat ze elkaars problemen leren kennen. Een automobilist die rechts afslaat en zijn knipperlicht niet aanzet, beseft niet hoe moeilijk hij het voor de fietser maakt.

 



145 views0 comments

Comments


bottom of page