top of page

Canal It Up haalt met kajaks afval uit het Brusselse water: “Maar we kunnen het niet alleen”

Updated: May 11, 2023

Ze maakten talloze kajaktochten over het kanaal van Brussel met een schepnetje. Ze geven workshops in scholen en sensibiliseren de Brusselaar. Maar veel effect hebben de acties van Canal It Up helaas niet: er drijft nog net zoveel afval in het water als toen de vereniging drie jaar geleden startte. Maïa De Ridder (25) van Canal It Up ziet drie oplossingen die het tij kunnen keren.


Woensdag 10 mei 14u58 | Sarah Van Engeland

 

Een flesje parfum, een kussen van Harry Potter en een splinternieuwe basketbal. Het zijn maar een paar dingen die Maïa de laatste weken uit het kanaal van Brussel heeft gevist met haar kajak. “Veertig procent van het afval dat wij uit het kanaal halen is blikjes en plastic flesjes. Maar er is een grote kans dat er statiegeld gaat komen, normaal gezien tegen 2025, en dan hopen wij dat er een groot verschil gaat zijn in het aantal kilo’s dat wij uit het kanaal halen. Maar als we vandaag gewoon naar de vaartochten kijken, dan zien we helemaal geen verschil ten opzichte van de oprichting van Canal It Up drie jaar geleden. Dat is natuurlijk omdat er nog altijd geen structurele oplossing is voorgesteld. Wij alleen hebben niet genoeg effect, want er is veel te veel vuil in het kanaal.


Sensibilisering


Een vijftigtal meter verwijderd van de aanmeerzone van Canal It Up duwt een jongeman een elektrische deelstep in het kanaal. “Daar kunnen we niet aan”, zucht Maïa. “We werken met kajaks omdat dat de gemakkelijkste manier is om op het kanaal te geraken, maar ze zijn totaal niet efficiënt om het afval op te ruimen. Het is geen structurele oplossing, het is puur sensibilisering. Kajakken is een leuke activiteit, maar tegelijkertijd geven we mensen een belangrijke boodschap mee. We willen bijvoorbeeld ook politici op het water krijgen. Door het echt mee te maken, krijg je goesting om een verschil te maken.


Maïa De Ridder (25) van Canal It Up

Maïa is in 2020 afgestudeerd aan de universiteit van Gent als bio-ingenieur, gespecialiseerd in land- en waterbeheer. “We proberen ons bericht dus ook naar de politiek te brengen. De eerste stap daarin was het feit dat ik in oktober voor Canal It Up ben beginnen werken. Nu hebben we een groter team dat bezig kan zijn met die structurele oplossingen, terwijl onze vrijwilligers de vaarttochten begeleiden.”


Inspiratie voor oplossingen haalt Canal It Up van buitenaf. “We hebben onlangs een conferentie georganiseerd om kennis uit het buitenland naar hier te halen. Wat doen steden als Parijs, Londen en Kopenhagen bijvoorbeeld met hun regenwater? Zo inspireren we misschien mensen om initiatieven ook naar hier te brengen.”


Drie structurele oplossingen


“Er zijn drie aspecten die we bij Canal It Up proberen aankaarten. Het eerste is dat vuil,” legt Maïa uit. Daarvoor stelt ze een afvalbarrière voor: “Dat is een soort barrière boven water die je kan bewegen en al het vuil dat daartegen komt, komt uiteindelijk in één punt terecht. De haven kan dat vuil dan heel gemakkelijk oppikken.”


“We zijn nu ook aan een nieuw project bezig om plinten te zetten. Heel veel van het vuil dat in het kanaal terecht komt, waait door de wind van de kade in het water. Als er gewoon een klein obstakel van tien centimeter hoog langs de kade komt, maakt dat al een groot verschil.”


“Het tweede punt is zorgen dat er minder regenwater via de riolen in de waterlopen belandt. Als het heel erg begint te regenen, dan stroomt het regenwater in de riolering, maar die kan dat niet aan. Daardoor én omdat Brussel zo’n verharde stad is, komt het rioolwater direct in het kanaal of in de Zenne terecht en wordt het water vervuild. Kunnen daken bijvoorbeeld afgekoppeld worden, stellen we ons de vraag, zodat het regenwater niet meer in de riolering terecht komt?”


“Ten derde zou het mooi zijn om meer groen in het kanaal te krijgen en er zo een leefbaardere omgeving van te maken. Er zijn er al geïnstalleerd door de haven, maar wij willen graag dat ze er meer in het centrum installeren, zodat de mensen er ook van kunnen genieten.”


“Naar de toekomst toe is er behoorlijk veel werk om die structurele oplossingen verder uit te werken”, concludeert Maïa. “Er hangt heel veel af van hoeveel subsidies we kunnen krijgen van de projecten die we willen indienen. Het is beetje per beetje.”

125 views0 comments

Comments


bottom of page